ANALYSE – Amerikaanse beurzen staan op recordniveaus. Wat nu? De kans is groot dat beurzen verder stijgen. Zeker op de langere termijn.

’s Werelds belangrijkste beursindex, de Amerikaanse S&P 500 bereikte afgelopen week een record. Nooit eerder stond deze index hoger dan nu. Voor de Dow Jones geldt precies hetzelfde.

De records zijn opvallend te noemen wetende dat de totale winst van de bedrijven in de S&P 500 al een aantal kwartalen op rij daalt. En voor dit kwartaal wordt opnieuw een winstdaling voorzien.

Vanwege de in waarde gestegen dollar is de winst die Amerikaanse bedrijven buiten de Verenigde Staten behalen in dollars gerekend minder waard geworden. En vanwege de fors gedaalde olieprijs zagen energiebedrijven de winst flink dalen en moest bovendien stevig worden afgeboekt.

De tegenwind die samenhangt met beide effecten zal echter op vrij korte termijn gaan liggen. Het afgelopen jaar is de dollar niet meer zoveel sterker geworden en bovendien is de olieprijs al zo’n 70 procent gestegen vergeleken met de laagste niveaus van begin dit jaar.

Aandelen niet heel duur

Waarschijnlijk dat de winst van de bedrijven in de S&P 500 binnen enkele kwartalen weer opwaarts zal tenderen. Dit vanwege de gestage groei van de Amerikaanse economie en vermindering van de genoemde negatieve effecten.

Uitgaande van de verwachte winst voor de komende vier kwartalen komt de koers-winstverhouding voor de S&P 500 nu uit op 16,5.

Een waardering van 16,5 keer de winst is iets lager dan het langjarig gemiddelde, dat 16,7 keer de winst is. Hierbij merk ik nog op dat de extreem lage renteniveaus eigenlijk juist een wat hoger dan gemiddelde waardering zou rechtvaardigen.

Aandelen: gemiddeld rendement 5,3 procent per jaar

Begin dit jaar was sprake van paniek op de aandelenmarkten en niet eerder begonnen aandelen het jaar zo slecht als dit jaar. En meer recent was sprake van enige paniek vanwege de sterke koersdalingen die volgden op het nieuws dat de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie hadden gestemd. Het schetsen van enig perspectief lijkt zo bezien geen slecht idee.

Tussen het jaar 1900 en 2000 steeg de Dow Jones van 66 punten tot 11.497 punten. Dat is een gemiddelde stijging van 5,3 procent per jaar. Veronderstel ik eenzelfde rendement voor de toekomst - onredelijk lijkt mij dit zeker niet - dan impliceert dit een stand van ongeveer 30.000 punten omstreeks het jaar 2025. Om rond 2050 voor het eerst boven de 100.000 punten uit te komen.

Waar menig belegger de schrik van de dalingen van eerder dit jaar nog amper te boven is en sommige beurzen op een recordstand staan geef ik beleggers de raad mee niet zozeer te focussen op de korte termijn. Momenteel lijken aandelenmarkten nog geenszins overgewaardeerd en goed bezien zijn nog veel hogere niveaus uiteindelijk gewoon een kwestie van tijd...

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.